Volle marathonweek met 3 podiumplekken

21 december 2022

Afgelopen week was een drukke week voor de marathonschaatsers van Team FrySk, met in Utrecht en Breda twee kunstijsmarathons en één natuurijsmarathon in het Friese Burgum. Anna Marit Sybrandi (individuele rijdster Team FrySk), Sipke Sijtsma (Team Douma Staal) en Paulien Verhaar (Bouwbedrijf de Vries) hebben tijdens deze wedstrijden het podium knap weten te behalen! Hier hebben zij alle drie een kort verslag over geschreven.

Allereerst een terugblik op de natuurijsmarathon in Burgum. Woensdagochtend werd het nieuws uitgeroepen waar het hart van alle marathonschaatsers harder van gaat kloppen: er zou die avond een natuurijsmarathon georganiseerd worden! Het Friese Burgum had de eer om deze marathon te organiseren, voor hen een eerste keer. Bij de heren mochten namens Team Douma Staal Sipke Sijtsma en Sjoerd Kleinman als beloftenheren hun debuut maken bij de grote mannen van de topdivisie. Beiden reden deze wedstrijd uit, een knappe prestatie! Bij de dames stonden Florien Bolks en Aline de Jong namens Team Boltrics aan de start. Als dames van de beloftendivisie was dit een mooie ervaring en Florien wist zelfs goed voorin mee te doen. Helaas was voor haar de koers na een valpartij vlak voor het einde alsnog vroegtijdig voorbij. Hilde Noppert, Demi Huiden, Paulien Verhaar en Rixt Hoogland stonden namens Team Bouwbedrijf de Vries aan de start. Voor het Demi kwam de koers nog iets te vroeg na even niet fit geweest te zijn. Hilde en Paulien koersten mooi mee. Paulien won een premiesprint en werd in de finale na een spannende eindsprint helaas net 4e.

Na de wedstrijd in Burgum hadden onze rijders een dagje vrij van wedstrijden, maar op vrijdag en zaterdag mochten ze weer aan de bak op kunstijs. Sipke Sijtsma reed in Utrecht naar zijn eerste podiumplek:

“Vrijdag 16 en 17 december stond er een 2-daagse voor de deur, we begonnen met een koers in Utrecht en eindigden met een koers in Breda. Dit is mijn eerste seizoen in de marathon B-divisie, het doel voor mij was dit seizoen om podium te rijden. De eerste koers van het weekend begon gelijk mooi en resulteerde in een mooie 3e plek. Er werd veel aangevallen maar er kwamen moeilijk groepjes los, uiteindelijk kwam er toch een groepje los en wist een aardig gat te slaan, we misten allemaal de slag dat was wel even een stress momentje. Gelukkig heeft het peloton de groep weer terug kunnen halen. Nog zo’n 20 rondes te gaan ontsnapten er weer een aantal waar ik bij zat, we kregen een gat en even later sloten er nog 5 rijders bij aan. Met deze groep zijn we kop over kop gaan rammen. Mathijs heeft mooi werk verricht door het peloton op te houden en iemand van Team Groenehart kwam ons ophalen. Zo wisten we tot een ronde voorsprong te komen en wist ik uiteindelijk als 3e te finishen.”

Anna Marit Sybrandi rijdt dit jaar ook voor het eerst bij de beloften mee en wist in Utrecht ook naar haar allereerste podiumplek te snellen:

“Het was de tweede beloften marathon waar ik aan de start verscheen en ik had er weer erg veel zin in. De start liet even op zich wachten want we moesten wachten tot de arts was gearriveerd. Eenmaal gestart waren er wat halve uitlooppogingen, ook probeerde ik een paar keer mee te zitten alleen ook die pogingen mochten niet baten. De wedstrijd werd twee keer stilgelegd vanwege valpartijen. Gelukkig is er niks ernstigs met de rijdsters. Na de tweede herstart hadden we nog 15 rondjes te gaan en begon de finale. Daarin zat ik voor in het peloton om zo mee te springen in de sprint. Zo gezegd, zo gedaan en in de eindsprint ben ik naar de tweede plek gesprint. Mijn eerst podiumplek en dit smaakt natuurlijk naar meer.”

Naast de tweede plek van Anna Marit en derde plek van Sipke eindigde Jasper Tinga als 10e bij de beloften, Sjoerd Kleinhuis als 23e en Mathijs van Zwieten als 46e. Lidia Tempert eindigde bij de beloftendames net naast het podium (4e) en Amy van der Meer sprintte naar haar eerste top-10-notering (7e). Van Team Boltrics eindigde Rixt Hoogland als 11e, Florien Bolks als 26e, Aline de Jong als 28e en Corrieke moest helaas vroegtijdig de koers verlaten. Van Team Bouwbedrijf de Vries werd Paulien Verhaar bij de topdivisie 8e, Hilde Noppert 16e en Demi 34e.

Paulien Verhaar pakte haar tweede podiumplek van het seizoen in Breda:

“Na twee wat mindere wedstrijden waren we erop gebrand in Breda ons weer van de betere kant te laten zien. In een race waarin veel werd aangevallen, en waar Demi, Hilde en ik ook meerdere keren bij zaten, kwam uiteindelijk niemand weg. Met nog 20 ronden te gaan leek dit dus wel een eindsprint te worden. 15 ronden voor het einde was het even schrikken en balen, want ik lag met 2 andere rijders zomaar op de ijsvloer.. Ik stond snel op en dacht eigenlijk dat het al een beetje een verloren zaak was om zo ver in de koers nog terug te komen – meestal ligt het tempo aan het einde vrij hoog. Bob vroeg Demi op mij te wachten en mij weer terug te brengen naar het peloton. Dat lukte perfect waardoor ik na een aantal ronden weer aan de koers kon meedoen! Hilde bracht me vervolgens supermooi naar voren en zo nestelden we ons goed vooraan in de aanloop naar de sprint. Het tempo werd zowel door Hilde als andere ploegen hooggehouden, waarna ik op 300m de echte eindsprint inzette. Ik ging als eerste de laatste bocht, maar werd helaas nog net voorbij gespurt op het laatste rechte stuk. Na het verloop van de koers – met de val, mooi ploegenspel en alles gegeven te hebben – kon ik hier echter wel blij op terugkijken. Hilde werd daarnaast nog knap 12e en Demi 37e. Na afloop hebben we deze podiumplek gevierd met het team en de beloftenheren bij een goede bekende van Bob, een snackbar in Breda ;). Op naar het NK!”

In Breda eindigden de beloftendames als volgt: Anna Marit Sybrandi 6e, Lidia Tempert 11e, Florien Bolks 24e, Rixt Hoogland 26e, Aline de Jong 37e, Amy van der Meer (na val) 40e en Corrieke Buffinga 41e. Bij de heren werd Sjoerd Kleinhuis 14e, Sipke Sijtsma 22e, Mathijs van Zwieten 46e en Jasper Tinga 49e (na val in de finale).

Op 1 januari mogen onze rijders strijden om het rood-wit-blauwe-pak. Het NK Marathon wordt verreden op de Jaap Eden Baan in Amsterdam. Meer informatie is hier te vinden.

Met dank aan onze sponsoren Boltrics, Bureau Schmidt, Bouwbedrijf de Vries, Douma Staal, SkateTec en Natusport. Daarnaast willen we Neeke en Glenn Wassenbergh bedanken voor de mooie foto’s!