Over ons

Over ons

Team FrySk werkt sinds acht jaar in Leeuwarden aan het opleiden van schaatstalent op zowel de langebaan als in de marathon. Dat begint door samen met de schaatsclubs jong talent te helpen met de start van hun schaatscarrière. Daarna verandert de focus langzaam van leren naar presteren en vanuit daar begeleiden wij onze sporters in hun carrière op weg naar de top!

Toen in 2014 werd opgemerkt dat er een grote ruimte bestaat tussen de trainingsclubs en gewestelijke selecties of commerciële ploegen, is Team FrySk in het leven geroepen. Om niet alleen de ruimte op te vullen, maar deze ook vanaf de onderkant te stimuleren is Team FrySk begonnen met zowel een topteam als een jeugdplatform. Het topteam is gericht op langebaan en marathon, voor zowel junioren als (neo)senioren. De sporters in het topteam hebben nationaal niveau of de potentie hiertoe.

Bij het jeugdplatform krijgt talentvolle jeugd van de noordelijke ijsclubs in Friesland één keer per week een extra techniektraining om de ontwikkeling te stimuleren. De talenten blijven lid van hun eigen ijsclub en onze training vervangt geen clubtraining, het is een aanvulling.

Het doel van Team FrySk is om jaarlijks ten minste een lid uit het jeugdplatform door te kunnen laten stromen naar het topteam.

De afgelopen zes jaar heeft Team FrySk zich ontwikkeld tot een serieuze organisatie in het opleiden van schaatstalent. Elk jaar is er Fries talent uit het jeugdplatform succesvol doorgestroomd naar het topteam en het topteam heeft zich jaarlijks laten zien op het nationale schaatspodium. De laatste jaren heeft het team laten zien te behoren tot de nationale top en werd er ook deelgenomen aan internationale wedstrijden. Zo heeft Team FrySk met Reina Anema en Marwin Talsma voor het eerst medailles behaald op de nationale kampioenschappen bij de senioren. Marwin werd daarbij zelfs Nederlands Kampioen op de 10km!

Organisatie

Team FrySk valt onder de verantwoordelijkheid van stichting Team FrySk. Stichting Team FrySk wordt geleid door een bestuur. Het bestuur is als volgt samengesteld:

  • Han Zuidema (secretaris)
  • Sake Saakstra (penningmeester)
  • Andre de Vries (algemeen bestuurslid)