Over ons

Over ons

Team FrySk werkt sinds vijf jaar in Leeuwarden aan het opleiden van schaatstalent op zowel de langebaan als in de marathon. Dat begint door samen met de schaatsclubs jong talent te helpen met de start van hun schaatscarrière. Daarna verandert de focus langzaam van leren naar presteren. Als de sporters er dan klaar voor zijn kunnen ze uitvliegen om elders hun carrière door te zetten naar de top.

Toen in 2014 werd opgemerkt dat er een grote ruimte bestaat tussen de trainingsclubs en gewestelijke selecties of commerciële ploegen, is Team FrySk in het leven geroepen. Om niet alleen de ruimte op te vullen, maar deze ook vanaf de onderkant te stimuleren. Om die reden is Team FrySk begonnen met zowel een topteam als een jeugdplatform. Het topteam is gericht op langebaan en marathon, voor zowel junioren als (neo)senioren. Hierin worden sporters opgenomen die het clubniveau ontstegen zijn, maar niet in aanmerking komen voor een hogere selectie.

Bij het jeugdplatform krijgt talentvolle jeugd van de noordelijke ijsclubs in Friesland één keer per week een extra techniektraining om de ontwikkeling te stimuleren. De talenten blijven lid van hun eigen ijsclub en onze training vervangt geen clubtraining, het is een aanvulling. Tijdens de trainingen zijn er ook altijd leden van het topteam aanwezig om de jeugd extra te motiveren.

Het doel van Team FrySk is om jaarlijks ten minste een lid uit het jeugdplatform door te kunnen laten stromen naar het topteam.

De afgelopen vier jaar heeft Team FrySk zich ontwikkeld tot een serieuze organisatie in het opleiden van schaatstalent uit Friesland. Elk jaar is er talent uit het jeugdplatform succesvol doorgestroomd naar het topteam en het topteam heeft zich jaarlijks laten zien op het nationale schaatspodium. Zo werd er gereden op Nederlandse kampioenschappen voor senioren en zelfs internationaal. Daarnaast werd er bij de junioren niet alleen deelgenomen, er werden zelfs meerdere nationale titels in de wacht gesleept. De komende jaren wil Team FrySk zich toeleggen op de langebaan en de marathon voor zowel heren als dames met junioren en (neo)senioren. De focus van Team FrySk ligt op drie pijlers.

1. Gecombineerde langebaanploeg.

2. Marathonteam dames (landelijk). Team Bouwbedrijf De Vries.

3. Marathonteam heren (beloften). Team Douma Staal.

Het doel is om binnen elke pijler te focussen op het opleiden van Fries schaatstalent. De teams trainen waar mogelijk gezamenlijk, maar zullen zichtbaar andere uitingen dragen. Er zal ook overlap zijn; sommige rijd(st)ers zullen op zowel de langebaan als de marathon uitkomen.

Internationaal

Vanaf het begin heeft Team FrySk altijd een internationaal tintje gehad. Het eerste jaar werd er samengewerkt met de nationale selectie van Wit-Rusland. In de jaren daarna hebben telkens enkele buitenlandse sporters deel uitgemaakt van het team. De gedachte hierachter is dat Team FrySk het belangrijk vindt dat de schaatssport wereldwijd draagvlak behoudt en daardoor kan blijven bestaan. Veel landen hebben wel gemotiveerde en getalenteerde schaatsers, maar niet de mogelijkheden om deze sporters in eigen land goed te begeleiden.

Organisatie

Team FrySk valt onder de verantwoordelijkheid van stichting Team FrySk. Stichting Team FrySk wordt geleid door een bestuur. Het bestuur is als volgt samengesteld:

  • Gerrit Nijboer (voorzitter)
  • Bert Piek (secretaris)
  • Sake Saakstra (penningmeester)
  • Andre de Vries (algemeen bestuurslid)