Over ons

Over ons

Team FrySk werkt in Leeuwarden aan het opleiden van schaatstalent op zowel de langebaan als in de marathon. Dat begint door samen met de schaatsclubs jong talent te helpen met de start van hun schaatscarrière. Daarna verandert de focus langzaam van leren naar presteren en vanuit daar begeleiden wij onze sporters in hun carrière op weg naar de top!

Toen in 2014 werd opgemerkt dat er een grote ruimte bestaat tussen de trainingsclubs en gewestelijke selecties of commerciële ploegen, is Team FrySk in het leven geroepen. Om niet alleen de ruimte op te vullen, maar deze ook vanaf de onderkant te stimuleren is Team FrySk gestart met een hoofd en jeugdafdeling. Sporters en ouders hebben nu de gelegenheid om dichtbij huis te kunnen trainen in en om de 11Stedenhal. Het Topteam en het Talententeam is gericht op langebaan en marathon. De sporters in het topteam hebben nationaal niveau of de potentie hiertoe. De jeugdafdeling van Team Frysk bestond tot 2022 uit het talentenplatvorm wat extra trainingen aanbood voor sporters van de schaatsclubs. Sinds 2022 is dit veranderd in de talentenselectie om de talentvolle sporters nog meer te kunnen ondersteunen. Binnen dit team wordt een volledig trainingsprogramma aangeboden, zodat de talenten nog beter begeleid worden in hun ontwikkeling als schaatser.

De afgelopen jaren heeft Team FrySk zich ontwikkeld tot een serieuze organisatie in het opleiden van schaatstalent. De laatste jaren heeft het topteam laten zien te behoren tot de nationale top en werd er ook deelgenomen aan internationale wedstrijden. Zo heeft Team FrySk met Reina Anema en Marwin Talsma voor het eerst medailles behaald op de nationale kampioenschappen bij de senioren. Marwin werd daarbij zelfs Nederlands Kampioen op de 10km! Ook het Talententeam begint aan de weg te timmeren. De talenten hebben als doel om zich te kwalificeren deel te nemen aan de NK’s en zich te plaatsen voor de Vikingrace. En dat is het afgelopen jaar gelukt!

Organisatie

Team FrySk valt onder de verantwoordelijkheid van stichting Team FrySk.

Stichting Team FrySk wordt geleid door een collegiaal bestuur. Het bestuur is als volgt samengesteld:

  • Han Zuidema 
  • Andre de Vries 
  • Sake Saakstra 

Filosofie Team Frysk 

Team Frysk is een opleidingsteam. Dit opleiden is de basis om te kunnen doorgroeien naar de top van de piramide. De focus ligt vanaf het begin bij het verbeteren/optimaliseren van de schaatstechniek: van leren naar presteren.