Over ons

Over ons

Team FrySk werkt sinds zes jaar in Leeuwarden aan het opleiden van schaatstalent op zowel de langebaan als in de marathon. Dat begint door samen met de schaatsclubs jong talent te helpen met de start van hun schaatscarrière. Daarna verandert de focus langzaam van leren naar presteren. Als de sporters er dan klaar voor zijn kunnen ze uitvliegen om elders hun carrière door te zetten naar de top.

Toen in 2014 werd opgemerkt dat er een grote ruimte bestaat tussen de trainingsclubs en gewestelijke selecties of commerciële ploegen, is Team FrySk in het leven geroepen. Om niet alleen de ruimte op te vullen, maar deze ook vanaf de onderkant te stimuleren. Om die reden is Team FrySk begonnen met zowel een topteam als een jeugdplatform. Het topteam is gericht op langebaan en marathon, voor zowel junioren als (neo)senioren. Hierin worden sporters opgenomen die het clubniveau ontstegen zijn, maar niet in aanmerking komen voor een hogere selectie.

Bij het jeugdplatform krijgt talentvolle jeugd van de noordelijke ijsclubs in Friesland één keer per week een extra techniektraining om de ontwikkeling te stimuleren. De talenten blijven lid van hun eigen ijsclub en onze training vervangt geen clubtraining, het is een aanvulling. Tijdens de trainingen zijn er ook altijd leden van het topteam aanwezig om de jeugd extra te motiveren.

Het doel van Team FrySk is om jaarlijks ten minste een lid uit het jeugdplatform door te kunnen laten stromen naar het topteam.

De afgelopen zes jaar heeft Team FrySk zich ontwikkeld tot een serieuze organisatie in het opleiden van schaatstalent. Elk jaar is er Fries talent uit het jeugdplatform succesvol doorgestroomd naar het topteam en het topteam heeft zich jaarlijks laten zien op het nationale schaatspodium. Zo werd er gereden op Nederlandse kampioenschappen voor senioren en zelfs internationaal. Daarnaast werd er bij de junioren niet alleen deelgenomen, er werden zelfs meerdere nationale titels in de wacht gesleept. De komende jaren wil Team FrySk zich toeleggen op de langebaan en de marathon voor zowel heren als dames met junioren en (neo)senioren.

Organisatie

Team FrySk valt onder de verantwoordelijkheid van stichting Team FrySk. Stichting Team FrySk wordt geleid door een bestuur. Het bestuur is als volgt samengesteld:

  • Gerrit Nijboer (voorzitter)
  • Han Zuidema (secretaris)
  • Sake Saakstra (penningmeester)
  • Andre de Vries (algemeen bestuurslid)