Twee keer podium tijdens Marathon Cup 1!

Twee keer podium tijdens Marathon Cup 1!

25 oktober 2022

Geschreven door Lidia Tempert:

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover: de start van het marathonseizoen. Traditiegetrouw wordt het seizoen afgetrapt met de strijd om de Jaap Eden Trofee op de openluchtijsbaan in Amsterdam. Team FrySk stond met maar liefst 15 rijders aan de start. Al onze rijders werden rondom deze wedstrijden met sportvoeding van Natusport voorzien.

Als eerste waren de beloften dames aan de beurt. Van Team Boltrics stonden Aline de Jong, Rixt Hoogland, Florien Bolks en Corrieke Buffinga aan de start. Amy van der Meer en ik (Lidia Tempert) deden als individuele rijders mee. Na meerdere aanvalspogingen ontstond halverwege de wedstrijd een kopgroep van drie rijders. Zij bouwden een aardige voorsprong op, maar werden teruggepakt door het peloton. 3 ronden voor het eind zette Eline van Voorden (de winnares) een laatste aanvalspoging in, waardoor het peloton uit elkaar viel. Ik wist met de voorste groep mee te springen en sprintte naar een 2e plek! Ook Aline de Jong wist in de top 10 te eindigen (8e). Amy werd 15e, Florien 32e, Rixt 52e en Corrieke 53e.

Hierna was het tijd voor de topdivisie dames. Paulien Verhaar, Aveline Hijlkema, Demi Huiden en Hilde Noppert vertegenwoordigden Team Bouwbedrijf de Vries. Met alle topfavorieten aan de start, beloofde het een zware wedstrijd te worden. 2 groepen van totaal 12 rijders wisten een ronde voorsprong te halen. Helaas lukte het Paulien beide keren net niet om mee te zitten. Na een pittige wedstrijd konden de dames van Bouwbedrijf de Vries zich opmaken voor de pelotonsprint (voor plek 13). Paulien sprintte overtuigend naar de winst van het peloton, maar dit bleek door verwarring van velen – vanwege de extra ronde voorsprong van Irene Schouten en een niet al te duidelijke speaker – 3 rondes te vroeg te zijn en finishte uiteindelijk officieel als 27e. Hilde werd 38e, Aveline 39e en Demi 48e.

De wedstrijd werd afgesloten met de beloften heren. Voor Team Douma Staal stonden Mathijs van Zwieten, Sipke Sijtsema, Daan van der Elst en Sjoerd Kleinhuis opgesteld. Germain Deschamps deed als individuele rijder mee. Al vroeg in de wedstrijd pakten Germain en Mathijs met een aantal andere heren een ronde voorsprong op het peloton. Later pakten zij nóg een ronde met 5 medevluchters! Nadat het peloton en de eerste kopgroep was afgesprint had het zevental ruim baan om uit te maken wie er met de winst vandoor zou gaan. Na een slopende wedstrijd sprintte Germain naar een 3e plaats! Mathijs kwam net te kort en eindigde op een nette 6e plaats. Sipke finishte als 51ste en Sjoerd als 64ste. Voor Daan was het na 30 ronden schrikken toen hij werd geraakt door iemands schaats en deze diepe wond gehecht moest worden. We hopen dat hij snel weer herstelt!

Aanstaande zaterdag (29-11) staat de Marathon Cup 2 in Enschede op de agenda. Team Douma Staal en Team Bouwbedrijf de Vries zullen hier aan de start verschijnen en gaan strijden om de dagwinst. Bij de dames van Bouwbedrijf de Vries zal Florien invallen voor Paulien en Aveline, aangezien zij twee aan de start staan van het World Cup Kwalificatietoernooi in Thialf.