Teamsamenstelling seizoen 2023-2024 compleet

Teamsamenstelling seizoen 2023-2024 compleet

1 juni 2023

Met een vernieuwd team is de voorbereiding op schaatsseizoen 2023-2024 gestart! Team FrySk bestaat uit een Topteam en een Talententeam. In het Topteam zijn de plekken van de rijders die afscheid hebben genomen opgevuld met nieuwe (en bekende) namen. Na het succesvolle eerste jaar is het Talententeam uitgebreid. Daarmee bestaat het volledige Team FrySk ook dit jaar uit junioren en senioren, sprinters, stayers en allrounders. Vanuit het Topteam zullen er weer drie voltallige marathonteams op het ijs verschijnen. Kortom, een gevarieerd team dat in de breedte van hoog niveau is en elkaar nog sterker kan maken.

Topteam

Het Topteam heeft afscheid genomen van een aantal rijders, maar heeft ook weer wat nieuwe namen verwelkomd. Wat betreft de langebaan zijn twee nieuwe gezichten, maar al gevestigde namen in de schaatswereld, Esmee Visser en Marwin Talsma. Een mooie samenwerking tussen Team IKO, Team FrySk en Esmee zorgt ervoor dat Esmee het volledige programma met Team FrySk meedraait, zie het nieuwsbericht van Team IKO. Marwin Talsma heeft al eerder succesvolle jaren bij Team FrySk achter de rug en hoopt de stijgende lijn van toen door te zetten! Ook zijn zusje Kim Talsma is weer terug op het oude nest van Team FrySk. Andere nieuwe namen voor de langebaantak zijn: Colin Duivenvoorde, Ju-Lin de Visser, Mervin Maatman en Yael Prenger. Het team wordt begeleid door Siep Hoekstra en Sijtje van der Lende.

Ook de marathonteams van Team FrySk zijn compleet. Veel rijders van het Topteam combineren de langebaan met de marathon. De teams zien er als volgt uit:

  • Bij de Topdivisie Dames staat een sterke formatie van Team Bouwbedrijf de Vries aan de start. Hilde Noppert en Paulien Verhaar hebben het team vorig jaar al aan een keer winst en meerdere podiumplekken geholpen. Met Kim Talsma en Esmee Visser erbij hopen we als Team Bouwbedrijf de Vries nog vaker op die hoogste trede te belanden! Yael Prenger zal als 5e rijder fungeren en Bob de Jong zal weer als ploegleider op het ijs staan.
  • Bij de Beloftendivisie Heren gaat Team Douma Staal in bijna dezelfde formatie door: Jasper Tinga, Mathijs van Zwieten, Sipke Sijtsma en Sjoerd Kleinhuis. Vorig jaar belandde deze ploeg zowel in meerdere daguitslagen als in het ploegenklassement op het podium, dus die lijn willen zij komend jaar doorzetten. Met Dyon Talsma als 5e rijder en Sanne Teekens als ploegleider zijn er ook twee nieuwe namen onderdeel van Team Douma Staal.
  • Bij de Beloftendivisie Dames is Team Boltrics ook sterk bezet. Anna Marit Sybrandi en Lidia Tempert wisten afgelopen jaar als individuele rijder al op het podium te belanden, nu hopen ze in teamverband vaker voor de winst mee te strijden! Samen met Florien Bolks en Emma Veuger zal dat vast goed moeten komen. Rixt Hoogland zal als 5e rijdster af en toe invallen en op het natuurijs verschijnen. Wout Schilder en Hille Drenth completeren bij Team Boltrics de begeleiding.

Voor het Topteam zit het eerste trainingsblok van het nieuwe seizoen er alweer erop. Zoals gebruikelijk werd deze maand gebruikt om veel kilometers te maken op de fiets. Het eerste trainingskamp van het seizoen voor het topteam vond begin deze maand plaats in Doorn. Naast dat het prachtig fietsen was met de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe in de omgeving, verbleven we hier naast een mooie skeelerbaan. Ondanks het slechte weer een perfecte locatie voor al onze trainingen en hebben we zo’n 24 trainingsuren kunnen maken. In juli zijn we terug voor een weekje nog harder trainen! Komende week gaat het Topteam daarnaast nog een paar dagen naar Noorbeek op trainingskamp.

Talententeam

Het zomerseizoen is goed gestart voor het Talententeam. Afgelopen seizoen (2022/2023) is dit onderdeel van Team FrySk gestart als extra ondersteuning voor jeugdtalenten vanuit De Elfstedenhal. Na het succesvolle platvorm wat de afgelopen jaren extra trainingen aanbood voor talenten van de clubs, is er nu dus een nieuwe team gestart, wat een volledig trainingsschema aanbiedt.
Floor van den Brandt, trainer bij het Talententeam: “Naast de 8 talenten die vorig jaar al aangesloten waren zijn er nu 8 nieuwe schaatsers toegevoegd wat het team met 16 rijders compleet maakt voor het aankomende schaatsseizoen(2023/2024). De schaatsers zijn allemaal junioren in de categorie van C tot en met A. Ontwikkeling van de rijders staat voorop binnen het Talententeam. Leren om topschaatser te worden en alle randzaken die daarbij komen kijken. Zo bieden wij begeleiding in de balans tussen training en school en leren we meer over de kracht van voeding maar ook het nemen van rustmomenten. We trainen drie keer per week gezamenlijk en daarnaast werken de talenten thuis ook nog de nodige trainingen af. In de winter hebben we 4 gezamenlijke ijs trainingen en daarbij komen dan natuurlijk nog de wedstrijden. Afgelopen seizoen mochten al enkele rijders, die net waren overgestapt vanuit de club, deelnemen aan NK’s voor junioren. Maar ook de rijders die zichzelf hebben doorontwikkeld op het gebied van techniek, uithoudingsvermogen, kracht of andere doelen behaald hebben die we hadden gesteld, hebben het uitstekend gedaan. Wij zijn als staf enorm tevreden met het startjaar van dit team en hebben ontzettend veel zin in het aankomende nieuwe schaatsseizoen!”

Bekijk de volledige samenstelling van onze teams op deze pagina! Door op de rijders te klikken kun je hun eigen verhaal lezen.