Reina Anema
Langebaan

Reina Anema

25 – 07 – 1995

Mijn naam is Reina Anema, maar ook wel juf Reina. Ik ben 30 jaar oud en woonachtig in Terwispel, aan de Opsterlandse Compagnonsvaart. Aan die vaart heb ik zo’n 25 jaar geleden mijn eerste meters op (natuur)ijs gezet en is mijn liefde voor schaatsen begonnen. Na jeugdschaatsen en trainen bij Hardrijders Club Heerenveen (HCH) mocht ik in het Friese gewest schaatsen.

Toen heb ik Siep leren kennen en twee seizoenen met hem gewerkt. Toentertijd reed ik een baanrecord op de 1500m voor C-junioren. Dit record is pas enkele jaren geleden verbroken. Op 16-jarige leeftijd werd ik uitgenodigd voor KNSB Jong Oranje, waar ik drie jaar deel van heb uitgemaakt. En veel heb geleerd en meegemaakt. Hierna ben ik naar iSkate gegaan en heb daar in verschillende commerciële teams geschaatst. Op een gegeven moment stagneerde mijn ontwikkeling en nam Siep contact met mij op. Hij dacht dat ik nog beter kon en wilde weer graag met mij aan de slag. Dat hebben we gedaan, en hoe… Ik plaatste mij voor de World Cups, ik haalde zilveren en bronzen medailles op de Nederlandse kampioenschappen!!

Daarna heb ik drie jaar bij team Jumbo-Visma geschaatst. En nam Siep weer contact met mij op. Hij snapte niet waarom ik bijna niet vooruitging en wilde graag in gesprek. Na goede gesprekken ben ik na drie jaar weer terug op het thuishonk. Ik heb enorm veel zin om weer met team FrySk en Siep te gaan trainen.

Zoals ik in het begin al noemde word ik ook wel juf Reina genoemd. Ik heb het werken als leerkracht op de basisschool weer opgepakt. Ik werk twee à drie dagen per week als invaller bij Comprix, in de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf. Bij alle leeftijdsgroepen en op allemaal verschillende scholen kom ik terecht, hartstikke leuk. Heel fijn om ook maatschappelijk weer meer betrokken te zijn. En wat een eyeopener die kinderen!

Mijn doelen voor komend seizoen zijn podium rijden op Nederlands Kampioenschappen en meedoen aan de World Cups.

Wist je dat… Reina geen hondenmens was, maar nu dolgelukkig is met hun Mechelse herder 🐶

Prestaties

Persoonlijke records

40,02
Heerenveen
500m
1.17,39
Heerenveen
1000m
1.55,74
Heerenveen
1500m
4.01,12
Heerenveen
3000m
6.57,58
Heerenveen
5000m