Jasper Tinga
Langebaan

Jasper Tinga

4 – 11 – 2003

Ik ben Jasper Tinga. Ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Bolsward. Na twee jaar stagiair te zijn geweest, rijd ik dit jaar voor het eerst voor het topteam van Team Frysk. Naast het schaatsen zal ik vanaf dit jaar in deeltijd de studie electrical engineering in Enschede volgen.

Ik ben ooit op natuurijs begonnen met schaatsen en toen ik in groep 3 zat ben ik op kunstijs bij het jeugdschaatsen in Thialf begonnen. Op jonge leeftijd ben ik nooit heel goed geweest. Afgelopen seizoen, na twee jaar trainen bij Team Frysk heb ik pas voor het eerst een NK junioren gereden. Dit jaar hoop ik bij het topteam weer een stap te kunnen zetten. 

Mijn kwaliteiten liggen bij de lange afstanden van de langebaan. Vorig jaar heb ik voor het eerst een vijf en een tien kilometer gereden, deze afstanden zijn mij erg goed bevallen. Marathons wil ik af en toe ook rijden (vooral als training), maar hier ligt niet mijn focus. Mijn doel voor dit seizoen is om zo hoog mogelijk te eindigen op het NK lange afstanden voor junioren en mij daarmee te plaatsen voor de Junior World Cups.

Ik vind het mooi aan schaatsen dat je soms vrijwel zonder moeite je snelheid uit een bocht op een recht stuk vast kunt houden. Ook de afwisseling van de vele verschillende trainingsvormen (schaatsen, skeeleren, fietsen, krachttraining) en de afwisseling van het zomer- en winterseizoen vind ik erg mooi. In de winter kan ik genieten van de ijstrainingen en in de zomer van de lange duurritten op de fiets. 

Wist je dat … Jasper het baanrecord op de 5km in de 11stedenhal heeft bij de junioren en als echte Fries vroeger ook gekaatst heeft!

Prestaties

Persoonlijke records

39,14
Heerenveen
500m
1.17,71
Groningen
1000m
1.53,99
Heerenveen
1500m
3.59,49
Leeuwarden
3000m
6.51,48
Leeuwarden
5000m
15.05,73
Haarlem
10000m
In Actie

Jasper Tinga