Esmee Visser
Langebaan

Esmee Visser

27 – 01 – 1996

Team Bouwbedrijf de Vries

Ik ben Esmee Visser, 27 jaar oud en geboren in Leiden. Opgegroeid in Beinsdorp en later in Haarlem op de middelbare school gezeten, wat fijn te combineren was met mijn fanatieke verslaving van schaatsen op Ijsbaan Haarlem. Vervolgens ben ik terechtgekomen bij de studie Farmaceutische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heb ik heel wat busritjes Amsterdam-Haarlem-Beinsdorp ondergaan. Van jongs af aan heb ik veel bewogen en gespeeld. Tennis en schaatsen waren mijn passie. Helaas moest ik op een bepaalde leeftijd toen ik gevraagd werd voor selecties toch voor één van beide sporten gaan kiezen, wat ik helemaal niet leuk vond. Uiteindelijk is het het schaatsen geworden omdat het mij een gevoel van vrijheid gaf, de beweging mij interesseerde, het voelde als een uitlaatklep en mij de ultieme uitdaging gaf. Het op zoek gaan naar de meest efficiënte schaatsslag voor mijzelf, dat is wat ik zo leuk vond. Ook het spelletje om zo hard mogelijk voorwaarts te gaan door zijwaarts af te zetten en de pogingen om een bepaalde snelheid zo lang mogelijk vol te houden (jaja een echte duurlul), dat gevoel was heerlijk. 

Ik ben pas op een latere leeftijd dan de meeste schaatstalenten aan de deur komen kloppen. Dat was niet erg, bij mijn schaatsclub Nut & Vermaak uit Leimuiden zat ik goed op mijn plek, had ik plezier en kreeg ik alle aandacht die ik nodig had. Mijn techniek kon ik daar goed doorontwikkelen en mijn specialisme voor de lange afstanden (3 & 5 km) werd naarmate we langere langebaanwedstrijden mochten gaan rijden steeds duidelijker. Vervolgens zat ik een aantal jaren in de Baanselectie/RTC Haarlem bij Sjoerd Geraets. Elk jaar verbeterde ik mij goed door. Ik werd o.a.. wereldkampioen junioren op de TeamPursuit en Nederlands Kampioen junioren. In 2016 dacht ik toe te zijn aan een verdere stap, want ik was ervan overtuigd nog veel meer in mijn mars te hebben, en zo verhuisde ik naar Heerenveen, het schaatsmekka van Nederland. Mijn progressie liep gestaag door. In seizoen 2017-2018, toen deel-uitmakende van RTC Noord, plaatste ik mij voor mijn eerste Senioren World Cup en volgden de internationale prestaties zich in rap tempo op. Ik werd op 22 jarige leeftijd Europees Kampioen 3km en Olympisch Kampioen 5km. Een droomseizoen om nooit te vergeten! Wat een ervaringen en wat gaaf om mee te maken! Alles is mogelijk. Mijn ambities waren daarmee echter niet bereikt want wat mij drijft is het verbeteren van mijzelf, aan kleine dingetjes werken met mensen om mij heen. Ik wil en moest beter, hoe hoog ik al op dat podium stond. Nog twee seizoenen heb ik mooie resultaten en podiumplaatsen weten neer te zetten. Echter heb ik ook de tegenslagen van topsport meegemaakt in de laatste jaren. Ik raakte overtraind, verloor geloof in mijn lichaam, kreeg paniekaanvallen, legde mij te hoge druk en verwachtingspatronen op en kreeg te maken met fysieke blessures en ziektes. 

Ik ben perfectionistisch, gedreven en ga altijd voor het best mogelijke persoonlijke resultaat. Dat een beetje doorzettingsvermogen mij ook niet mist wordt wel duidelijk uit het feit dat ik na alles wat ik heb meegemaakt nog steeds vastberaden wil doorgaan met schaatsen. In de omgeving en onder begeleiding van Team FrySk wil ik mijn intrinsieke motivatie en het plezier in de schaatssport weer leidend laten zijn. Dit is dan ook mijn doel voor komend seizoen. De prestaties gaan vanzelf wel komen als de basis/bouwstenen goed staan. Ik zal naast langebaanwedstrijden ook deel gaan uitmaken van het marathonteam Bouwbedrijf de Vries, waar ik super veel zin in heb.

Wist je dat … keihard meezingen met Shakira een van Esmee haar guilty pleasures is?

Prestaties

Persoonlijke records

41,42
Heerenveen
500m
1.19,81
Heerenveen
1000m
1.57,69
Heerenveen
1500m
3.54,02
Salt Lake City
3000m
6.45,73
Calgary
5000m
In Actie

Esmee Visser