Strijd om de nationale juniorentitels in Groningen

Strijd om de nationale juniorentitels in Groningen

18 januari 2023

Geschreven door Jasper Tinga:

Afgelopen weekend werd in Groningen het NK Allround door de junioren B en A van Team FrySk verreden. Robbert-Jan van Hardenveld reed bij de B junioren en Johan Talsma, Jasper Tinga en Anna Marit Sybrandi bij de A-junioren. Zowel Jasper als Robbert-Jan stonden voor het toernooi als reserve op de deelnemerslijst en mochten dankzij een afmelding toch starten. Johan reed alleen een 500m en een 1000m, omdat hij daar de limiettijden voor had gereden.

Robbert-Jan reed zaterdag als eerst en begon met de 500m. Het was het hele weekend buiten slecht weer, dit zorgde voor een lage luchtdruk in de hal. Op de 500m eindigde hij het hoogst met een 16e positie. Op de 1500 meter verbeterde hij zijn beste seizoentijd (21e) en zat daar zondag op de 1000m vlak boven (18e). Deze drie races leverden hem een 17e plaats op in het eindklassement.

Anna Marit reed zaterdag op de 500m in eerste instantie een persoonlijk record, maar helaas bleek achteraf dat ze gediskwalificeerd werd vanwege een verkeerde wissel. Diezelfde dag reed ze opnieuw een persoonlijk record op de 1500m (7e) en zondag nog een op de 1000m (11e). Helaas kon Anna Marit vanwege de diskwalificatie haar stayerkwaliteiten niet later zien op de 3000m.

Jasper reed zaterdag op de 500m vlak boven zijn beste seizoentijd (27e). Ook op de 3000m zat hij hier vlak boven, hier leverde een 9e positie hem de volgende dag een startplaats voor de 5000m op. Zondag finishte hij op 1500m 24e en reed hij op de 5000m in een zeer vlakke race naar een 6e positie. Hij finishte 12e in het eindklassement.

Johan mocht zaterdag zijn sprintkwaliteiten laten zien op de 500m en op de 1000m. Op de 500m reed hij net boven de 37 seconden, wat voor in Groningen lang geen verkeerde tijd is. Dit leverde hem als 9e een mooie top 10 plek op. Op de 1000m aan het einde van de avond werd hij 14e.

Zondag werd aan het einde van het toernooi door iedereen een mass-start verreden. Bij dit onderdeel start het hele deelnemersveld tegelijk en kunnen er over een afstand van 10 ronden (9 ronden plus één loze ronde) via tussensprints en een eindsprint punten worden behaald. Robbert-Jan en Jasper werden hierbij allebei 14e. Anna Marit had haar kruit duidelijk voor het laatst bewaard en pakte met een tweede positie een prachtige plek op het podium.

Over twee weken worden (opnieuw in Groningen) de plaatsingswedstrijden verreden voor het NK sprint en het NK lange afstanden.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

 

Podiumfoto van Anna Marit: Sytse de Boer

Schaatsfoto van Robbert-Jan: Focus by Hanneke