Reina Anema maakt World Cup debuut

Reina Anema maakt World Cup debuut

28 november 2017

In het voorseizoen liet ze direct van zich horen. Met scherpe tijden op de 3km en 5km kondigde Reina Anema (24) aan dat ze weer mee wilde gaan doen om de grote prijzen.

De afgelopen seizoenen lukte het allemaal net niet. Het was niet slecht, maar ook niet goed. Het grote talent bij de junioren had moeite om de overstap naar de senioren te maken. Dat ze met de titel talent bestempeld mag worden blijkt wel uit haar baanrecord in Thialf op de 1500m (2.03,88) dat al sinds 2009 staat bij de junioren C.

Toen, onder de vleugels van trainer Siep Hoekstra, liet ze iedereen versteld staan met haar scherpe tijden. Daarna bracht de weg via Jong Oranje en verschillende commerciële schaatsteams haar niet het succes dat voor haar weggelegd leek te zijn. Nu, terug op het ‘oude nest’, heeft ze de flow weer te pakken en komt haar talent weer helemaal tot bloei. Ze scherpte dit seizoen haar persoonlijke record op de 3km al aan van 4.09,01 naar 4.05,66 en haar 5km van 7.07,23 naar 7.02,59.

Op het NK Afstanden eind oktober waren de prestaties goed, maar net niet goed genoeg voor het rechtstreeks behalen van een World Cup ticket. Slechts 0,33 seconden op de 3km en 1,3 seconden op de 5km was ze ervan verwijderd. Nu, door afmeldingen van een aantal rijdsters, komt haar droom toch in vervulling. “Dat ik mijn eerste wereldbeker bij de senioren ga rijden geeft een enorme energieboost.”

Reina zal op 2 december in het vliegtuig stappen naar Amerika om daar op zondag 11 december de 3km te rijden in het hooggelegen Salt Lake City. De ijsbaan die op 1288 meter boven zeeniveau ligt staat bekend om de snelle tijden die er gereden kunnen worden. Het is voor Anema de eerste keer dat zij op een hooglandbaan zal schaatsen. Wat ze ervan kan verwachten weet ze niet. “Ik weet niet hoe ik reageer op zo’n lange reis, een jetlag en de hoogte. Het is allemaal even afwachten hoe dat zal gaan. Ik ga in ieder geval alles uit mezelf halen. Je weet tenslotte maar nooit wanneer je weer de mogelijkheid krijgt om op zo’n snelle baan te rijden.”

Na de World Cup zal Reina zo snel mogelijk weer terug vliegen naar Nederland. Daar staan op 27 december de 3km en op 30 december de 5km te wachten tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Thialf Heerenveen.