Meerdere top 10-noteringen op NK Marathon

5 januari 2023

1 januari stond traditiegetrouw het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen op het programma. Dit jaar werd deze titelstrijd in Amsterdam op de Jaap Edenbaan georganiseerd. Zware races werden van tevoren verwacht, en dat werd zeker waargemaakt! Meerder top 10-noteringen zijn behaald door de rijders van Team FrySk.

Dames neo-senioren (beloftendivisie)

Bij de dames neo-senioren stonden 2 dames van Team Boltrics (Florien Bolks, Corrieke Buffinga) aan de start en 3 individuele rijders van Team FrySk (Lidia Tempert, Amy van der Meer, Anna Marit Sybrandi). De wind (5bft) zou een cruciale rol spelen in de wedstrijd. Het ene rechte stuk stond hij pal tegen, het andere rechte stuk blies hij je zo vooruit. Uiteindelijk wist een dames solo te ontsnappen en door goed ploegenspel wist ze een ronde voorsprong te pakken. Hierdoor stond de winnaar eigenlijk al vast. Toen ze aansloot bij het peloton, ging ze er meteen weer vandoor. Nu lette Lidia op en sprong mee en samen met nog 5 andere dames pakten ook zij een rondje voorsprong. Florien wist later nog solo een rondje te pakken met het nodige afstopwerk van Corrieke . Ze sloot net aan voor het afsprinten van het peloton, waar Amy en Anna Marit respectievelijk een 12e en 13e plek pakten. Hierdoor kon Florien in de finale voor het podium geen potten meer breken en eindigde ze op een 7e plek. Lidia was nog volop in de race voor het podium, maar helaas trok ze hier aan het kortste eind en werd 6e.

Heren neo-senioren (beloftendivisie)

Namens Team Douma Staal stonden Sipke Sijtsma, Mathijs van Zwieten en Jasper Tinga aan de start voor 100 rondjes. Net als de voorgaande race speelde de wind een cruciale rol. In wat misschien wel de meest spectaculaire race van de avond was, waarbij een hoop mensen (meerdere) rondjes voorsprong pakten, wisten de jongens tweemaal een top 10 uit de wacht te slepen. Sipke ging helaas in het begin al onderuit, wist nog aan te sluiten, maar moest halverwege de koers verlaten. De eerste groep van 4 man die rond zou gaan, bevatte helaas geen jongens van Douma Staal. Hierdoor moesten de jongens hard aan de bak om de scheve koerssituatie recht te zetten. Uiteindelijke resulteerde dit erin dat zowel Mathijs als Jasper een rondje voorsprong pakte en zouden strijden voor plek 5. In de eindsprint van deze groep wist Mathijs 5e en Jasper 7e te worden.

Dames senioren (topdivisie)

Met de omstandigheden van de open baan en alle grote namen van Team Albert Heijn-Zaanlander aan de start beloofde het een zware koers te worden voor de dames van Team Bouwbedrijf de Vries. Demi Huiden en Hilde Noppert waren helaas voor aanvang van het NK niet fit geworden. Toch stonden ze aan de start en hebben ze een groot deel van de wedstrijd nog sterk meegereden! Ook stonden Aveline Hijlkema en Paulien Verhaar aan de start van het NK – maar een paar dagen na hun deelname aan het NK Allround. Aveline zat in de kopgroep die bíjna rondging. Helaas werd deze toch nog teruggehaald en moest Aveline door materiaalpech de strijd staken. Paulien wist overal goed bij te zitten en kon na een loodzware koers een sprint voor de 6e plek eruit persen. Uiteindelijk zijn er maar 20 van de 70 rijders gefinisht! Ploegleider Bob de Jong heeft genoten van een zware koers en werd tijdens de koers ook nog geïnterviewd door de NOS. Vanaf ronde 20 is de wedstrijd uitgezonden op NPO1 en deze is dan ook terug te kijken via NPO Start.

Heren senioren

Sjoerd Kleinhuis mocht als beloftenrijder meestrijden bij de Topdivisie Heren, omdat hij als senior rijder hoog genoeg stond in de ranking. Ook deze koers werd uitgezonden door de NOS en is terug te kijken. Sjoerd stond voor een lastige uitdaging, want net als alle andere koersen zou het hier ook een slijtageslag worden. Het eerste deel van koers wist Sjoerd op een economische manier mee te rijden. Langzamerhand werd het steeds zwaarder, totdat het laatste stukje energie eruit was geperst. Na 1/3 koers moest hij helaas de race verlaten.

We kijken terug op mooie wedstrijden! Op naar de volgende wedstrijden: voor de marathonners de Marathon Cup in Heerenveen (7 januari) en voor de langebaners de Holland Cup in Hoorn (7 en 8 januari). De uitslagen van het NK Marathon zijn hier te vinden.

Foto’s met dank aan Neeke & Glenn Wassenbergh!