Mathijs en Paulien winnen de marathon in Haarlem!

Mathijs en Paulien winnen de marathon in Haarlem!

23 november 2022

Afgelopen zaterdag was een succesvolle marathonavond voor Team FrySk, met maar liefst twee overwinningen en nog een tweede plek tijdens Marathon Cup 5 (de Jan van der Hoorn Schaatssport Marathon) in Haarlem. Mathijs van Zwieten (1e) en Germain Deschamps (2e) stonden op het podium bij de beloftenheren, terwijl Paulien Verhaar er met de winst vandoor ging bij de dames topdivisie.

Met temperaturen van rond het vriespunt trapten de beloftenheren de wedstrijd af. Mathijs van Zwieten, Sipke Sijtsema en Sjoerd Kleinhuis stonden namens Team Douma Staal aan de start. Ook mocht Germain Deschamps, individuele rijder voor Bureau Schmidt, opnieuw de 100 rondjes gaan rijden in het witte pak (vanwege zijn positie in het jongerenklassement). Mathijs en Germain wisten met 11 medevluchters knap een ronde voorsprong te pakken. Sjoerd wist in de finale van het peloton nog mooi afstopwerk voor Sipke te doen, die bezig was met een late aanval. Helaas werd Sipke op het laatste rechte stuk ingehaald door het sprintende peloton. Uiteindelijk eindigde Sipke als 17e en Sjoerd als 20e, waardoor ze beiden punten pakten voor het (ploegen)klassement! Vervolgens was het tijd voor de finale van de kopgroep. Met een sterke sprint wist Mathijs zijn eerste koers bij de beloften te winnen! Germain volgde daarna als tweede en pakte dit seizoen al voor de tweede keer een podiumplek. In het algemeen klassement bezet Germain de tweede plek en Mathijs de zesde plek, in het jongerenklassement staan ze respectievelijke tweede en derde.

Bij de dames stonden namens Team Bouwbedrijf de Vries Demi Huiden, Hilde Noppert, Florien Bolks en Paulien Verhaar aan de start op de oude thuisbaan van ploegleider Bob de Jong. Florien viel als belofterijder van Team Boltrics in voor Aveline Hijlkema, een mooie kans voor haar om aan dit niveau te proeven. Het tempo lag erg hoog, waardoor Florien de wedstrijd op de helft van de koers moest verlaten. Er werd volop aangevallen, waar Hilde en Paulien ook af en toe aan meededen, maar niemand bleef weg. Met zo’n twintig ronden te gaan leek de snelle koers op een massasprint af te stevenen. Op zo’n tien ronden voor het einde wisten er toch drie rijders te ontsnappen. Demi pakte de kop en dichtte het gat in een paar ronden tijd. Hierdoor konden Hilde en Paulien zich gaan mengen in de sprint voor de eindoverwinning. En dat slaagde! Paulien kwam als eerste over de streep in de eindsprint en ook Hilde wist een mooie 12e plek te behalen. We zijn er trots op dat Team Bouwbedrijf de Vries de eerste ploeg van dit seizoen is die Team Zaanlander heeft verslagen bij de dames topdivisie!

Lees hier het artikel op Schaatsen.nl over de overwinning van Paulien. Klik hier voor de reactie van Mathijs na afloop van zijn winst en klik hier voor de reactie van Paulien.

De race van de topdivisie dames is terug te kijken via Youtube via deze link, de samenvatting via deze link.

Foto’s met dank aan PureSkateExperience.