Marathon Cup Amsterdam

19 februari 2024

Afgelopen zaterdag mochten alle marathon ploegen van Team FrySk weer aan de start staan bij de 14e Marathon Cup.

Beloften dames

De beloften dames mochten zich als eerste opmaken voor hun wedstrijd over zestig rondes. Helaas kon klassementrijder Anna Marit, vanwege een blessure niet starten. Gelukkig kon Rixt invallen, waardoor team Boltrics met een volledig team was vertegenwoordigd. Vroeg in de wedstrijd ontstond er een grote kopgroep van in totaal 16 dames, met hierbij Florien en Lidia. De klassementsrijders die gevaar vormden voor het klassement hadden de slag gemist, waardoor het een ideaal scenario was voor team Boltrics. Door een goede samenwerking in de kopgroep en prima afstopwerk van Emma en Rixt in het peloton, dubbelde net voor de helft van de koers de kopgroep het peloton. In de finale waren er diverse ontsnappingspogingen, maar uiteindelijk liep het uit op een sprint met de kopgroep. Lidia ging 500m voor het einde de sprint aan, maar werd nog door 7 anderen voorbij gereden. Uiteindelijk werd Lidia 8e, Florien 11e, Rixt 43e en Emma 45e. Mayke Vriesinga van het team Team FrySk Talententeam reed individueel een sterke en tactische wedstrijd en sprintte naar een mooie 3e plek!

Met alleen nog de slotwedstrijd in Leeuwarden op het programma, blijft de strijd om het oranje nog ongekend spannend. Ondanks het missen van de wedstrijd, staat Anna Marit nog derde in het tussenklassement met slechts 4.1 punten achterstand op de leidster.

Topdivisie dames

Vervolgens was het de beurt aan de topdivisie dames met Hilde & Esmee in de gelederen voor Bouwbedrijf De Vries. Bij Hilde ging het vorige week niet zoals gewild waardoor ze vandaag vooral lekker wilde kunnen meerijden en het goede gevoel weer krijgen, en dat is haar gelukt! Na Esmee haar sterke koers van vorige week waarin bijna alles meezat en met het NK Allround voor haar in het vooruitzicht, wilde Esmee in Amsterdam sterkere keuzes maken met betrekking tot welke ontsnappingen mee te zitten en welke ze laat gaan. Dit voelde voor haar wat ongemakkelijk en vaak alsof ze achter de feiten aan het aanrijden was, veel gaten zijn door haar gedicht! Ook de beslissende kopgroep werd bijna door haar geneutraliseerd totdat dat in de weg werd gereden door fors afstopwerk van teams die wel in de kopgroep vertegenwoordigd waren. Voor de sprint van het peloton wist Hilde zich niet goed voorin te positioneren, waardoor haar (alsnog) sterke slotrondetijd haar niet direct een goede uitslag opleverde. Hilde eindigde als 20ste en Esmee daar net achter op de 22ste plaats. Hilde zal zich nu opmaken voor de laatste natuurijswedstrijden in Luleå en Esmee voor het NK Allround. Vervolgens zullen ze tijdens de marathoncupfinale op thuisbaan Leeuwarden hun energieën weer bundelen, en alles wat ze geleerd hebben afgelopen marathonjaar proberen tot uitvoering te brengen voor een mooi eindspektakel!

Beloften heren

De koers van de belofte heren werd als laatst op de avond verreden. Er stond een redelijke wind, maar gelukkig was het droog. Er probeerden vaak kopgroepjes weg te komen, maar door de stevige wind was dat heel erg lastig en lukte dit niemand. Twintig ronden voor het eind ontstond er wel een kopgroepje van twee man, deze kwamen niet rond maar bleven wel voor het einde weg, waardoor de bovenste treden van het podium al vergeven waren. Het peloton kon dus sprinten voor de derde plek. Jasper eindigde 7e in de eindsprint, Dyon 40e. Sjoerd en Sipke moesten helaas al eerder de koers verlaten.

Foto’s: Neeke Smit-Wassenbergh