Laatste Marathon Cup van het seizoen

7 maart 2024

Afgelopen zondag was de laatste Marathon Cup van het seizoen. De wedstrijd vond plaats op de thuisbaan in Leeuwarden.

Beloften vrouwen

Bij de beloften vrouwen beloofde het een spannende wedstrijd te worden. De top 3 van het tussenklassement, met hierbij Anna Marit, stond voor aanvang van de wedstrijd met slechts 4 punten verschil van elkaar. Het plan was duidelijk: Anna Marit zo fris mogelijk naar de finale brengen. Emma, Florien en Lidia hebben geprobeerd met aanvalspogingen de concurrentie aan de bak te zetten en Anna Marit zoveel mogelijk te sparen. Helaas lukte het niet om weg te komen zonder de andere klassementsrijders.

In de finale ging Lidia er met een groepje vandoor en kreeg een ruime voorsprong op het peloton, waardoor de andere teams het gat moesten dichtrijden. Hierdoor liep de wedstrijd uit op een eindsprint. Anna Marit werd in de sprint 10de, waardoor ze helaas net haar podiumplaats in het eindklassement verloor. Wel heeft ze in het jongerenklassement een mooie derde plek behaald! In het algemeen klassement heeft het team 2 top 10 noteringen behaald, Anna Marit 4de en Lidia 8ste. In het ploegenklassement is Team Boltrics uiteindelijk 3de geworden!

De dames hebben een mooi seizoen gehad. Als ploeg hebben ze mooie koersen gemaakt en samen gereden. Hierdoor hebben ze voor lange tijd het oranje leiderpak in het team gehouden en stonden ze maar liefst 6 maal op het podium. Dit seizoen was er één overwinning, één tweede plaats en vier derde plekken.

Mayke Vriesinga van het talententeam reed individueel naar een achtste plek tijdens de daguitslag zondag. In het jongerenklassement eindigde Mayke op een mooie vijfde plek.

Topdivisie vrouwen

De topdivisie vrouwen stonden sinds lange tijd weer eens met 3 Bouwbedrijf de Vries meiden aan de start. Tactisch gezien kan teamspel dan beter worden uitgespeeld dus daar werd naar uitgekeken. Al vroeg in de koers konden ze dit ook mooi laten zien. Kim zat in een sterke kopgroep en Esmee controleerde daarachter het peloton zodat het niet dichtgereden zou worden. Helaas voegde alles na een tijd toch weer samen en moest Kim wegens teveel last van haar rug de koers verlaten.

Hilde en Esmee vervolgden dus weer samen het strijdplan; Esmee constant actief en Hilde sparend voor een eindsprint. Toen bleek dat er een groepje weg zou komen zocht Esmee, met nog 12 rondes te gaan, Hilde achterin op en bracht ze hen naar kop van de wedstrijd. Omdat het in de finale heel hectisch was werd door Esmee een tweede rij opgezet en zat Hilde in ieder geval goed voorin toen de sprint werd ingezet. Hilde finishte als 11e en Esmee wist nog als 18e over de finish te glijden.

Esmee en Hilde hadden voor zichzelf toch stiekem op een mooier eind spektakel gehoopt, maar dat zat er door het verloop van de wedstrijd en toch net niet de perfecte benen, jammer genoeg niet in. Echter, zijn er dit seizoen super goede stappen gezet in teamsamenwerking en de verbetering van ieder zijn individuele aandachtspunten. De dames hebben zich kunnen laten zien in alle wedstrijden en hebben laten zien aanvallend te willen rijden. Vooral voor Esmee, voor wie het haar eerste marathonjaar was, zijn er heel veel lessen geleerd en ervaringen opgedaan. Kim heeft aan het begin van het seizoen, voordat haar rug ging opspelen, 2 mooie podiumplaatsen bemachtigd en ook Hilde heeft laten zien dit seizoen tot de sprinttop te behoren. de meiden hebben Bouwbedrijf de Vries naar een tiende plek gereden dit seizoen.

De potentie van het team is grandioos dus er wordt enorm uitgekeken naar het komende seizoen om, dan wel echt constant met 4 rijdsters aan de start, met nieuwe tactieken heel aanvallend te gaan koersen!

Beloften mannen

De koers bij de beloften heren was zeker niet saai! Er ontstond halverwege een kopgroep, waar Jasper van team Douma Staal bij zat. Toen de kopgroep al een eind weg was probeerde Colin, samen met een rijder van een andere ploeg, hier ook naar toe te springen. Ze kwamen een heel eind en Sjoerd schoot ze te hulp door zich te laten afzakken. Ondertussen reed de kopgroep hard door en pakten zij de ronde op het peloton. Het groepje van Sjoerd en Colin redde het helaas niet en Sjoerd moest uitstappen, omdat hij zijn kruit had verschoten. Colin reed nog een aantal ronden mee in het peloton, maar hij kon niet goed herstellen en moest helaas ook de koers verlaten. Sipke zat in begin van de koers in een aantal aanvallen mee, maar dit werd hem te zwaar en helaas moest ook Sipke de koers verlaten.

Dyon kon individueel wel tot de finale van het peloton meekomen en zette zelfs nog drie ronden voor de finish een solo aanval in. Dyon wist twee ronden weg te blijven, maar werd helaas daarna toch terug gepakt door het peloton en eindige 38e. Jasper mocht samen met 14 andere rijders nog 10 ronden doorrijden voor de finale. De laatste ronden waren redelijk chaotisch, hij belandde helaas net naast het podium met een vierde plaats.

In het eindklassement bij de beloften mannen jongeren werd Jasper 7e, Colin 9e en Sipke 16e. Daarnaast werd team Douwma Staal 6e in het ploegenklassement!

Foto’s: Neeke Smit-Wassenbergh