Floor van den Brandt stopt met schaatsen

Floor van den Brandt stopt met schaatsen

30 januari 2019

Na dit seizoen bergt Floor van den Brandt haar schaatsen op. Het is mooi geweest. Voor de laatste keer zal ze in actie komen tijdens het sprinttoernooi De Zilveren Bal in onze eigen Elfstedenhal. Tien jaar geleden verhuisde Floor vanuit Brabant naar Friesland om haar grote droom na te jagen; olympisch kampioen worden op de 500m. Ze bereikte de wereldtop, maar haar droom kwam niet uit.

Ze begon haar avontuur in Friesland bij Jong Oranje. Vanuit daar ging ze naar Team Liga waar zo onder andere schaatste met Marianne Timmer en Annette Gerritsen. Er volgde een tegenslag door de ziekte van Pfeiffer en ze moest flink aan de bak om weer op niveau te komen. Dat deed ze toen onder leiding van Siep Hoekstra bij het gewest Fryslân. Een jaar later ging ze naar Team Corendon en maakte al snel weer de overstap naar ISkate. Daar beleefde ze haar beste seizoenen. Twee maal stond ze bijna op het podium op een 500m bij de WorldCup. Slechts 0,01 seconden hielden haar daar vanaf. Een 9e plek op het WK Afstanden op de 500m volgden ook in die jaren. De laatste jaren ging het wat minder. Ze was niet fit en topprestaties bleven uit. Na het missen van de Olympische Spelen afgelopen jaar moest het anders. Terug naar de basis, terug naar Siep Hoekstra. Het was een lange weg, maar Floor werd fit en hervond het plezier in het schaatsen. Ondanks dat ontstond er toch twijfel.

De inmiddels 28 jarige Van den Brandt had afgelopen zomer serieus haar studie Bewegingswetenschappen opgepakt en vond ook daar plezier en nieuwe uitdagingen in. Nu heeft ze net haar bachelor afgerond en per 1 februari start ze met haar master. Wel maakt ze dit seizoen nog af. Doel daarbij: het winnen van de nieuwe Sprint League met als afsluiter De Zilveren Bal op 15 maart in de Elfstedenhal in Leeuwarden!

Lees HIER het hele interview met Floor door Schaatsen.nl