Van den Brandt bij Team FrySk: ‘Geeft mij weer nieuwe ideeën en frisse moed’

Van den Brandt bij Team FrySk: ‘Geeft mij weer nieuwe ideeën en frisse moed’

30 juli 2018

– Schaatsen.nl –

In de schaatswereld is Team FrySk steeds meer een gevestigde naam geworden. Vorig jaar reden onder andere Reina Anema en Marijke Groenewoud rond in de kleuren van de ploeg uit Leeuwarden. Dit seizoen is Floor van den Brandt een van de nieuwe gezichten. “Ik wilde terug naar de basis.”

Team FrySk is in 2014 in het leven geroepen toen in Leeuwarden werd opgemerkt dat er een ruimte bestaat tussen de trainingsclubs en gewestelijke selecties of commerciële ploegen. Het topteam is gericht op langebaan en marathon, voor zowel junioren als (neo-)senioren. Hierin worden sporters opgenomen die het clubniveau ontstegen zijn, maar (nog) niet in aanmerking komen voor een hogere selectie.

Het team, dit jaar bestaande uit achttien rijd(st)ers, traint ’s winters in de Elfstedenhal. Op de ijsbaan waar Floor van den Brandt in maart het goede gevoel weer terugvond met haar tweede plek op De Zilveren Bal. De 27-jarige sprintster beleefde een tegenvallend seizoen en moest op zoek naar een andere ploeg na het stoppen van AfterPay als sponsor.

Nieuwe ideeën
“Al voordat AfterPay stopte, wist ik dat ik iets anders wilde”, begint Van den Brandt. “Het was niet mijn seizoen. Ik wilde eigenlijk terug naar de basis.” Op 1 mei was ze zich nog niet fit genoeg om volledig inzetbaar te zijn voor een commerciële ploeg. Niet eerlijk naar een team toe en ook niet naar zichzelf, vond ze. Dus koos ze ervoor om zich aan te sluiten bij Team FrySk. “Hier krijg ik de mogelijkheid om rustiger aan te doen en de ruimte om mijn studie af te ronden.”

Voor de buitenwereld lijkt de Leeuwardse ploeg wellicht een stap terug, maar zo ziet Van den Brandt het zeker niet. Het team staat en ze zit er op haar plek. “Ik heb geweldig goede mensen om mee te trainen. Veel junioren die net komen kijken, alles is nieuw en leuk. Het geeft mij ook weer nieuwe ideeën en frisse moed. We zijn met een grote groep, iedereen is gelijk en kan zijn eigen ding doen. Ik denk dat dat ook de kracht van het team is.”

Jeugdplatform
Met de komst van Van den Brandt is ze niet de enige met (inter)nationale ervaring. Afgelopen seizoen debuteerde Reina Anema in de World Cup en stond ze aan de start van het NK Afstanden, NK Allround en het olympisch kwalificatietoernooi. Hetzelfde geldt voor nieuwkomers Esther Kiel en Femke Markus. “Er zitten ook twee Engelse meiden en een Zwitsers meisje bij. Zij heeft op de Olympische Spelen in PyeongChang gereden dus dat is natuurlijk hartstikke cool”, vertelt Van den Brandt.

Naast een topteam heeft Team FrySk ook een jeugdplatform. Bij dat platform krijgt talentvolle jeugd van de noordelijke ijsclubs in Friesland één keer per week een extra techniektraining om de ontwikkeling te stimuleren. “Een mooi initiatief. Bij ons in het team mogen dan weer wat mensen van het platform stage komen lopen.”

Fit blijven
De Brabantse wordt bij de ploeg herenigd met Siep Hoekstra. Hij was zeven jaar geleden een seizoen haar coach bij het gewest Fryslân en staat al sinds het begin van Team FrySk aan het roer. “De omgang met Siep is meteen weer vertrouwd. Je weet wat je aan elkaar hebt. Dat is ook fijn.”

Hoewel Van den Brandt weer plezier heeft in het schaatsen en steeds energieker wordt, is ze nog niet bezig met de winter. “Fit blijven en goed herstellen staat voorop. Daardoor valt er een hele druk van mijn schouders en kan ik vrijuit trainen. Natuurlijk als straks de wedstrijden voor de deur staan, wil ik weer. Maar dat is echt de volgende stap. Ik zit nu nog in de zomer.”