Yael Prenger
Langebaan

Yael Prenger

9 – 12 – 2002

Team Bouwbedrijf de Vries

Mijn naam is Yael Prenger , ik ben twintig jaar oud en dit seizoen zal ik voor het eerst in de kleuren van Team FrySk rijden.

Het schaatsen is me echt met de paplepel ingegoten, wat niet gek is aangezien ik negentien jaar op loopafstand van de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam heb gewoond. Alles begon op de dubbele ijzertjes en in de jaren die volgden werd ik steeds fanatieker. Wedstrijdjes schaatsen deed ik al heel erg snel, maar ik vond het ook heel erg leuk om te ‘spelen’ op het ijs. Daarnaast deed ik ook nog aan atletiek, een sport die ik nog steeds heel leuk vind. Mede hierom kan ik ook erg genieten van looptrainingen op het land – ik zou bijna zeggen dat je me ‘s nachts best wakker mag maken voor wat coördinatieoefeningen.

Schaatsen deed ik eerst alleen op de langebaan, maar op een gegeven moment ontdekte ik ook shorttrack als discipline. Dit begon als leuke afwisseling, maar als snel werd ik ook hierin fanatiek, zeker toen ik merkte dat ik mee kon doen op het hoogste niveau. Vijf jaar lang heb ik daarom langebaan en shorttrack gecombineerd, maar sinds vorig jaar merkte ik dat ik moeite had op beide disciplines alles eruit te halen. Mede doordat ik er een jaar uit heb gelegen, kon ik op shorttrack niet meer mijn niveau halen en daarom heb ik er vorig jaar voor gekozen om langebaan als hoofdfocus te nemen. Ter afwisseling heb ik afgelopen seizoen een aantal keer een marathon gereden en zo is het gelopen dat ik dit jaar bij Team FrySk het langebanen ga combineren met marathons bij Bouwbedrijf de Vries.

Het fijnste en leukste aan schaatsen vind ik dat je jezelf altijd kan verbeteren. Je bent nooit uitgeleerd en elke training is een kans om weer een stapje beter te worden. Niet alleen op het ijs, maar ook tijdens de sprong-, loop-, fiets- en krachttrainingen. Toen ik jonger was, kon ik op alle afstanden goed uit de voeten, maar de laatste twee jaar ontwikkel ik me langzaam tot een rijdster voor de middellange afstanden. Ik heb redelijk wat explosiviteit, maar op een goede dag vind ik ook de 3km een leuke afstand. In de afgelopen jaren heb ik alle seizoenen podium top-5 of podium gereden op de NK’s voor junioren en in mijn laatste jaar als juniore mocht ik ook van start op het NK Allround bij de senioren. Afgelopen seizoen heb ik bij de senioren vooral de massastarts gereden en pakte ik bij mijn debuutmarathon bij de B’s de overwinning. Op de langebaan was ditzelfde seizoen door ziekte een grote teleurstelling, maar ik heb er vertrouwen in dat ik bij Team FrySk mijn niveau van de jaren ervoor kan overtreffen. Mijn doelen voor komend seizoen zijn om vooral technisch een stap te zetten en mezelf daarnaast te laten zien op de grote seniorentoernooien. Daarnaast hoop ik van waarde te zijn in de marathons en als team mooie resultaten neer te zetten. Dit wordt mijn eerste jaar dat ik onderdeel uitmaak van een team in het peloton, dus ik kan eigenlijk niet wachten tot de eerste wedstrijd!

Naast het schaatsen studeer ik Franse Taal en Cultuur aan de universiteit in Utrecht. Ik ben een echt talenpersoon en kan er erg van genieten mezelf onder te dompelen in het Frans. De vrije uurtjes op een dag besteed ik graag aan lezen of aan mijn bijbaantje als copywriter, helemaal stilzitten gaat me kortom lastig af 🙂

Wist je dat… Yael al zeven jaar haar eigen blog heeft? Hierop deelt ze haar ervaringen als schaatsster!

Prestaties

Persoonlijke records

40,46
Inzell
500m
1.20,64
Heerenveen
1000m
2.03,50
Heerenveen
1500m
4.20,59
Heerenveen
3000m