Ellia Smeding
Langebaan

Ellia Smeding

Ik ben Ellia Smeding en ik ben 19 jaar oud. Ik ben in een dorpje in Oxfordshire (Engeland) geboren en opgegroeid. Toen ik 8 jaar was ben ik samen met mijn ouders en zussen naar Nederland verhuisd. Ik vond skeeleren in Engeland met vrienden en vriendinnen altijd al leuk, en toen ik hoorde dat je dat als sport kon doen in Nederland was ik meteen verkocht. Ik heb mij toen aangesloten bij de skeelerclub in Harlingen. Op mijn tiende ben ik begonnen met schaatsen en vond ik dat eigenlijk nog veel leuker. Al vanaf dat moment heb ik altijd contact met Siep, en toen ik in 2016 op zoek was naar een nieuwe ploeg bleek Team Frysk een juiste zet. Vanwege mijn Britse afkomst, mag ik voor Groot-Brittanie uitkomen op internationale wedstrijden zoals (junior) world cups! Dit heb ik twee seizoenen gedaan, en stroom nu door naar de neo-senioren categorie. Om op zulke grote wedstrijden te mogen staan is zo gaaf, en werkt extra motiverend. Elk jaar wil ik mezelf verbeteren en hoger in de klassementen klimmen. Ik train graag hard, en zie graag fysieke verbeteringen elk jaar.

Mijn doel voor dit seizoen in het behalen van de Neo World Cup finale in Salt Lake City. Het lijkt mij ontzettend gaaf om daar te rijden, en snelle tijden neer te zetten. Ook wil ik graag de nationale titels voor senioren dames op mijn naam hebben, maar er zijn een aantal sterke Britse dames die het mij moeilijk gaan maken, een mooie uitdaging dus! Daarnaast wil ik een stap maken in mijn techniek en daardoor harder gaan rijden en hopelijk snelle tijden halen dit jaar.

Mijn ultieme schaatsdroom is denk ik hetzelfde als bijna alle anderen: de Olympische Spelen. Het is iets waar ik vanaf het begin van droom. De Spelen van 2018 komen wat te vroeg, dus ik richt mij op 2022.

Naast het persoonlijke doel om de Olympische Spelen te behalen, heb ik ook nog een andere droomdoel. Namelijk het Britse langebaanschaatsen volledig op de kaart brengen. Er zijn nog weinig schaatsers, maar het groeit snel. Ondanks dat we geen 400m ijsbaan hebben in Engeland, hebben we toch nog een leuk aantal rijders die op WorldCup niveau zitten. Ik wil heel graag een boegbeeld zijn voor Britse kinderen die ook willen leren schaatsen. Ik werk daar heel graag aan mee en ben benieuwd wat we de komende tijd kunnen bereiken.

Prestaties

Persoonlijke records

40,83
Calgary
500m
1.18,63
Calgary
1000m
2.01,81
Calgary
1500m
4.28,74
Inzell
3000m
7.56,31
Leeuwarden
5000m
In Actie

Ellia Smeding